dimecres, 26 de desembre del 2012

PESSEBRISME A CATALUNYA


* Si selecciones una foto amb el ratolí, la podràs veure amb més detall

A Catalunya el pessebrisme te més de 600 anys d'història. Actualment hi ha al voltant d'un centenar d'associacions o grups que ofereixen exposicions de pessebres. S'anomena "escola catalana" a la tècnica d'utilitzar el guix a la construcció dels pessebres ja que va ser a Barcelona on és va fer servir per primera vegada. Aquest fet ha portat a distingir dos tipus de pessebres: el pessebre popular, fet amb materials naturals, i el pessebre artístic, fet amb guix, sovint en forma de diorama i, per Tant, de més complexitat tècnica.


L'estil del pessebre català és força heterogeni, des de l'impressionisme "atramuntanat" dels pessebres d'Olot, fins a l'hiperrealisme minuciosament detallista dels de Roda de Ter, passant per l'autenticitat del paisatge rural dels de Castellar del Vallès.

¡En el procès de muntar el pessebre poden arribar a treballar moltes disciplines Artístiques o Tècniques tan diverses com l'escultura, la pintura, el dibuix, el modelatge, la fusteria, l'electricitat, el miniaturisme, la composició o l'escenografia. 

 
Fa estimar els indrets del passat, apreciar els detalls de l'arquitectura, de la fusteria; fa estimar les tradicions; qui fa pessebre aprèn a observar les coses d'una alta manera. Els pessebres sovint ajuden a recordar com eren els pobles abans i ajuden a mantenir la memòria d'elements i de tradicions que han desaparegut.



Fer el pessebre estimula la creativitat i la capacitat de trobar solucions enginyoses als problemes. A més a més, és un bon exercici de paciència i de concentració. Tot aixó el converteix en una activitat ideal per distreure's de manera sana, agraïda, ja que la feina del pessebrista te una compensació molt especial, per Nadal a tothom li agrada veure pessebres.



Text: Enric Benavent i Vallès (Membre del col·lectiu "El Bou i la Mula" de recerca i difusió del pessebre)

Fotos: Joan Cujan 2012 (Exposició Pessebres del món, cultura, art, tradició - Barcelona)