dijous, 24 de desembre del 2020

INTEMPÈRIE (Dormir al carrer és com ser invisible)


Hi ha molts "prejudicis" al voltant de les persones sense sostre, ningú vol dormir al carrer, però qualsevol pot acabar al carrer. Una persona no acaba al carrer d'un dia per l'altre, la seva situació es va deteriorant amb el temps i té a veure amb moltes causes: algunes depenen de la mateixa persona i altres tenen a veure amb la societat en la qual vivim.

Tenen una "Vida", molt dura, fred, soledat, mai poden estar molt de temps al mateix lloc, senten por, són freqüents els robatoris i les agressions, hi ha molta roïnesa al carrer.
A Barcelona sabem quantes persones dormen al ras a la ciutat perquè de manera habitual es realitzen recomptes. A l'últim, realitzat per Arrels Fundació el maig de 2020 en el marc de l'estat d'alarma, es van comptabilitzar 1.239 persones dormint al carrer.

Per desgràcia tinc moltes imatges de persones sense sostre, formen part de la normalitat dels carrers aquests dies, la comparteixen amb les multituds carregant bosses de regals que passen indiferents, sense veure'ls. Però entenc que s'ha de respectar la seva dignitat, aquesta foto em va donar la solució, és molt explícita, amb una certa càrrega d'ironia, em recorda el famós anunci: 

"VUELVE A CASA, VUELVE A TU HOGAR. QUE HOY ES NOCHEBUENA Y MAÑANA NAVIDAD. VUELVE, A CASA VUELVE POR NAVIDAD"

Joan Cujan, 2020