dissabte, 5 de setembre del 2020

LA FINESTRA D'OVERTON


LA FINESTRA D'OVERTON: És un concepte de comunicació política creat pel lobbista i think-tanker conservador Joseph Overton. Fa referència a la "finestra" de possibles opinions que es poden expressar en l'espai públic. És a dir, al ventall d'opinions que es poden dir en un debat públic sense que l'individu o partit polític que les expressa sigui directament desqualificat.

Una idea amb càrrega ideològica o moral contrària a l'opinió de la majoria, seria considerada inacceptable, però es pot fer que sigui considerada acceptable creant una idea encara més radical, com més irracional sigui molt millor.
Influenciar a l'opinió pública abans de poder guanyar eleccions és part de la desinformació imprescindible perquè les idees reaccionàries tornin a ser considerades acceptables. Tenim exemples molt clars en les campanyes de Donald Trump o Jair Bolsonaro. A Espanya les declaracions xenòfobes, racistes, homòfobes, misògines i radicals de VOX van eixamplant la finestra d'acceptació, i converteix en partits de centre a PP i Ciutadans.

En això estem...  Joan Cujan 2020